Chikungunya

Chikungunya is een virus dat overgedragen wordt door een beet van een geïnfecteerde mug zoals de Aedes aegypti en de Aedes albopictus. Beide muggen komen voor in Amerika. Normaliter beginnen de symptomen zich te manifesteren na 3 tot 7 dagen, maar deze periode kan tussen de 2 a 12 dagen variëren. We moeten wel onderscheid maken tussen Chikungunya en Dengue. Hoewel bij beide ziektes de patiënt veel lichaamspijn kan krijgen, is deze pijn bij Chikungunya vele malen erger dan bij Dengue en concentreert deze zich voornamelijk in de gewrichten en pezen. 
Chikungunya karakteriseert zich door een plotselinge hoge koorts welke vaak vergezeld wordt door gewrichtspijn. Pijn gedurende de chronische fase kan samengaan met vermoeidheid en depressie. Verder ook spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid en huiduitslag. Meestal verloopt de aandoening goedaardig en treedt volledige genezing op. Maar bij een aantal personen kunnen de gewrichtspijnen lang aanhouden. Ernstige complicaties komen niet regelmatig voor, maar bij bejaarden, kinderen en zwangere vrouwen kunnen zich ergere gevallen voordoen.    
Jammer genoeg bestaat er nog geen vaccine tegen Chikungunya. De behandeling van deze ziekte richt zich voornamelijk op het bestrijden van de symptomen. Preventie en controle richten zich op het verminderen van stilstaand water waar deze muggen broeden. Bij een epidemie kan er gebruik gemaakt worden van insecticide om deze muggen te doden, hetzij door het spuiten, het aanbrengen op en rondom plaatsen waar ze zijn geweest of door het behandelen van water waarin de larven zich ontwikkelen. Gebruik ook liever kleren die de huid zo veel mogelijk bedekken. Afweermiddelen tegen insecten kunnen aangebracht worden op plekken die onbedekt zijn en op kleren, zolang en zoals dat toegestaan is volgens de instructies van het gebruikte product. De enige zinvolle manier om ons te beschermen in afwachting van de ontwikkeling van een vaccin is het voorkomen van een muggenbeet."  

Bezoek a.u.b. de website van PAHO (Pan American Health Organization) voor additionele informatie.